Sonar

De ins en outs van een pitch op het Sonar

Welkom bij het Handboek voor Organisatoren! Hier lees je hoe jij het verschil kunt maken voor talentvolle acts, dj’s, producers, bands en soloartiesten in Oost-Nederland.

aan de slag
de pitch
inhoud & timing
kies je match(es)
updates
Sonar, tot je dienst

Sonar is de grootste vijver van muzikaal talent in Overijssel en Gelderland. Het is een thuis voor artiesten die op zoek zijn naar shows, airplay, support en wedstrijden. En dé plek voor festivals, podia en radiostations om nieuwe acts op te duiken.

Via het platform lanceer je snel en doeltreffend een pitch om de juiste artiest te vinden voor jouw vraag. Op basis van de ingezonden muziek en profielen kies jij vervolgens zelf de beste match. Zo geef je opkomende acts een kans en zorg je voor extra zichtbaarheid van jouw event of initiatief.

Dit handboek helpt jou en je collega’s stap voor stap met je pitch.

Let’s go!

Aan de slag

Wat je kunt aanbieden

Je pitch kan over alles gaan dat waarde heeft voor bands, acts, dj’s, producers en soloartiesten. We focussen voornamelijk op liveshows, talentontwikkeling en media-aandacht, maar andere oproepen zijn ook welkom. Denk bijvoorbeeld aan: feedback, streaming, productie, remix, residenties, samenwerkingen, wedstrijden, songwriting, publishing en studiowerk.

Wat niet kan

We zijn gek op creativiteit! Maar toch is niet alles geschikt als oproep via Sonar. Lees daarom onze spelregels voor je een pitch creëert. Gratis artiesten scoren of enkel promo maken via het platform is bijvoorbeeld niet de bedoeling. Talentontwikkeling en het ondersteunen van de muziekscene in Oost-Nederland is waar Sonar om draait.

De pitch

Via Sonar zet je een oproep uit onder muzikanten. Het verloop van deze pitch kun je zien als campagne, met deze onderdelen:

 • Een duidelijk doel
 • Een omschrijving van jouw oproep
 • Een selectieprocedure waarbij je eventueel juryleden kunt uitnodigen
 • Eventuele updates over jouw pitch
 • De bekendmaking van je match

We lopen ze hieronder kort met je langs.

Inhoud & timing

Bij het aanmaken van je pitch doorloop je de volgende stappen.

Bepaal je timing

 • De gewenste lanceerdatum is wanneer je je pitch graag gelanceerd zou zien. Houd er rekening mee dat we alle pitches checken voor ze live gaan. Als je niet zeker bent of we je aanvraag gaan goedkeuren, is het slim om je idee vast naar ons op de mail te zetten. Zo kunnen we samen de beste formule uitwerken.
 • De deadline voor inzendingen bepaalt de periode waarbinnen artiesten kunnen deelnemen aan je pitch. Tip: tenzij het gaat om een doorlopende oproep, raden we je aan niet langer dan 30 dagen te pitchen. Een kortere inzendingstermijn zorgt voor een zekere urgentie en levert vaak betere resultaten op.
 • De datum waarop je jouw match aankondigt. Kies een realistische datum waarop je verwacht jouw eerste match(es) bekend te maken. Gun jezelf hierbij de tijd om alle reacties door te luisteren en een keuze te maken.

Mocht jouw campagne toch vertraging oplopen, dan kun je gemakkelijk een bericht sturen aan je deelnemers. Vertel wat er aan de hand is en geef ze een geüpdatete planning. Dat wordt gewaardeerd!

Je verhaal

Met jouw pitch kun je enthousiasme genereren voor jouw event of initiatief, ook bij muzikanten die misschien niet op je oproep zullen reageren.

Pak dus vooral uit met de omschrijving:

 • Stel jezelf en je initiatief voor.
 • Leg helder uit wat je aanbiedt en waarom.
 • Licht toe hoe de campagne zal verlopen en wanneer deelnemers updates of resultaten kunnen verwachten.
 • Wees eerlijk en transparant over je selectieprocedure: wie je match(es) zal kiezen en welke criteria doorslaggevend zijn.

Zorg voor een eerlijke vergoeding

Hoewel veel talentvolle muzikanten, producers en dj’s bereid zijn om gratis op te treden, verwachten we dat artiesten die via Sonar platform geboekt worden vergoed worden zoals je dat anders ook zou doen. Als je een voorprogramma bijvoorbeeld altijd een vaste gage van € 250,- betaalt, dan geldt dat ook voor een artiest die via Sonar geboekt wordt. Het kan zijn dat je een goede reden hebt om enkel een onkostenvergoeding te geven, laat dan goed weten waarom. Houd er ook rekening mee dat je zonder gage geen professionele acts kunt verwachten. Als je aangeeft dat er over de gage onderhandeld zal worden, dan wordt de vergoeding bepaald in overleg met de artiest.

Stel je doelgroep in

Sonar is een fantastische manier om je activiteiten aan een nieuwe doelgroep te presenteren. Er zijn veel muzikanten in verschillende genres en niveaus actief, maar dat betekent ook dat je gericht moet zoeken om bij de juiste match voor jou uit te komen.

Wees daarom zo specifiek mogelijk in het bepalen van de doelgroep voor jouw pitch. Als jij zelf focus aanbrengt in genre, niveau en regio dan voorkom je irrelevante reacties en een hoop luisterwerk. Zo krijg je maximale respons van de door jou gekozen doelgroep.

In het geval je op verschillende soorten artiesten mikt, overweeg dan om meerdere doelgerichte oproepen te plaatsen.

Kies wat ingezonden wordt

Jij kunt bepalen welke informatie deelnemers moeten inzenden om deel te nemen aan jouw pitch. Je kunt daarvoor onder andere het aantal tracks, een mixtape, bio, leeftijd, foto en bio aanvinken. Je kunt ook een extra vraag stellen die de deelnemers moeten beantwoorden, bijvoorbeeld over hun beschikbaarheid, link met het initiatief of motivatie.

Kies je match(es)

Zodra je oproep gelanceerd is, krijg je toegang tot een specifieke omgeving op Sonar waar je de inzendingen kunt beheren en eventueel een jury kunt aanstellen om mee te jureren.

Stel een jury aan

Beoordelen kan alleen, maar ook samen met collega’s of andere experts. Ieder jurylid krijgt een persoonlijke juryplayer waar je samen kunt beoordelen en comments voor elkaar kunt achterlaten. Voor het uitnodigen van een jurylid heb je enkel iemands e-mailadres nodig.

Jureer doordacht

In de juryplayer kun je alle inzendingen beluisteren, de artiesteninfo checken, scores toekennen en notities maken. Sonar slaat alles automatisch op, dus je kunt altijd terugkomen. Net zoals de openbare kant van Sonar is ook de juryplayer volledig responsive. Dit betekent dat je kunt jureren op elk toestel en elk scherm, zolang je maar verbinding met internet hebt.

Maak je keuze

Als organisator kun je de scores en commentaren van alle juryleden zien en de inzendingen sorteren op gemiddelde score. Dit kan je helpen bij het maken van de juiste keuze.

Let op: wanneer een artiest deelneemt aan een pitch, maken we een kopie van de ingezonden info. Dit betekent dat een inzending niet verandert wanneer het profiel van de artiest nadien geüpdatet wordt. Een deelnemer kan zijn inzending enkel aanpassen als jij degene verwijdert en de persoon zich opnieuw inschrijft als de pitch nog open staat.

Updates

Als organisator van een pitch op Sonar heb je de mogelijkheid om met de deelnemers te communiceren en ze op de hoogte te houden via updates in de vorm van aankondigingen. Je kunt dit zien als de blog van je pitch, jouw tool om deelnemers betrokken te houden van start tot finish.

Ervaring uit België leert: zo gemakkelijk rechtstreeks kunnen communiceren met je deelnemers is één van de beste features van Sonar!

Enkele voorbeelden van aankondigingen:

Updates tijdens de campagne

Houd je deelnemers op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen terwijl iedereen vol spanning afwacht. Specifieke updates met nieuwe namen of artwork zijn leuk om te volgen.

Wanneer je oproep online staat, kun je ook reacties of vragen krijgen van deelnemers. Deze komen binnen in je reguliere mailbox. Als je merkt dat bepaalde vragen meermaals gesteld worden, kun je er een update aan wijden.

Ook wanneer niet alles volgens plan verloopt, kun je op deze manier snel en simpel je deelnemers op de hoogte houden.

Bekendmaking van je match

De aankondiging van de door jou gekozen artiest(en) is de sluitsteen van je campagne. Link het profiel van je match aan je update om te zorgen dat de aankondiging ook op de artiestenpagina verschijnt. Je kunt aan je match-aankondiging ook een event toevoegen voor extra promotie via Sonar.

Updates die je succes vieren

Het verhaal van je pitch stopt niet nadat je match is aangekondigd. Plaats gerust recensies, media-items, foto’s, luisterlinks of andere updates.

Sonar, tot je dienst

Sonar is een initiatief van en wordt beheerd door Poppunt Gelderland en Poppunt Overijssel. Kansen maximaliseren voor nieuw talent is onderdeel van onze missie. Daarnaast geven we muzikanten, dj’s en producers gratis advies over alles wat bij muziek maken komt kijken en houden we ons bezig met langdurige talentontwikkeling en het versterken van de muziekscene in Oost-Nederland.

Kom je er niet helemaal uit op Sonar? Geen probleem, zoek ons vooral op! We zijn te bereiken via info@checksonar.nl of via een van de beide Poppunten:

Poppunt Overijssel
Poppunt Gelderland