Sonar

Eddie Solomon

Eddie Solomon

Eddie Solomon is een violist en songwriter. Hij gebruikt verschillende invloeden om zijn verhalende songs te brengen: rock, klassiek, jazz en folk.

  • Alternative
  • Singer-Songwriter
  • Nederlandstalig
  • Indie
  • Solo
 • Apeldoorn

Bio

De Nederlandstalige violist en songwriter Eddie Solomon (1982) komt uit een muzikaal en artistiek nest. Muziek en beeldende kunst hoorden bij zijn dagelijkse leven. Hij begon met vioolspelen op 7-jarige leeftijd en werd daarin voornamelijk klassiek geschoold. Zodra hij op zijn zestiende een aanstelling kreeg om een symfonieorkest in te gaan, wilde hij meer ontdekken en zich vrij bewegen door het muzikale landschap, ongeketend. Zo leerde hij bijvoorbeeld de blues, rock, jazz en improvisatiemuziek kennen. In die periode ontwikkelde hij zich ook als liedjesschrijver.

In zijn studententijd in Amsterdam leidde hij jamsessies in het beroemde bluescafé Maloe Melo aan de Lijnbaansgracht, waar onder andere ook Erik Neimeijer (Bökkers) geregeld over de vloer kwam. Daar heeft hij de blues leren zingen. Vanuit daar zou hij zich aansluiten als frontman van de Apeldoornse rockband Skipway, die het poppodium Gigant als thuisbasis had. Na verschillende concerten, onder andere in het Burgerweeshuis Deventer en de Gigant, ging de band uit elkaar.

Eddie Solomon begon vanaf dat moment het experimentele veld te zoeken en begon zelf een collectief de Amsterdamse Improvisatie Muzikanten met muzikanten van onder andere het Conservatorium van Amsterdam. Hij organiseerde en leidde de sessies. Later zouden er ook dansers bij komen. Verder kwam hij geregeld in het Bimhuis in Amsterdam voor de improvisatieworkshops van Arnold Dooyeweerd. Zijn performance op viool en als zanger viel op. Eli Wing, een drummer en componist uit New York, die ook regelmatig deelnam aan de workshops, nodigde hem uit zich te voegen bij zijn project Baby Noises, een experimentele progressieve rockband. De thuisbasis van deze zeskoppige band was de oefenruimtes van het Volkshotel aan de Wibautstraat. Met deze band heeft Eddie Solomon een album en een single uitgebracht.

Toen Eddie Solomon zich in 2018 besloot te vestigen in Apeldoorn begon hij een nieuw hoofdstuk, een solo project. In al die jaren had hij veel materiaal gemaakt, dat hij in zijn eigen project wilde uitwerken. Tot nu toe heeft hij verschillende shows gehad o.a. in de Gigant, Gasthuiskerk en Theater Orpheus en radio-optredens (o.a. RPL Woerden, RTV Deventer). In januari 2024 is hij een samenwerking gestart met bassist en producer Viktor Beekman (Hookmeister) en werkt hij aan arrangementen van zijn songs voor een vierkoppige band. Naar verwachting zullen de eerste optredens dit jaar in oktober 2024 plaatsvinden.

Eddie Solomon zingt Engelstalig en Nederlandstalig en is beïnvloed door de muziek van o.a. Scott Walker, Jeff Buckley, Nick Cave en The Doors.

De mensen die luisteren naar Eddie Solomon worden vaak gegrepen door het verrassende vioolspel. Een concert is een intense beleving. Het is dynamisch en zijn muziek blijft telkens boeien door een gevarieerde structuur en melodieuze opbouw. Verder tovert Eddie Solomon een gehele one-man show tevoorschijn met zijn loopstation.

Tot nu toe heeft Eddie Solomon vier singles uitgebracht. De laatste “Release Me Your Tears” verscheen in mei 2023. Op dit moment werkt hij aan een vijfde single “Not Before I’ve Seen Your Face” en staat er een album gepland in oktober 2024 van Engelstalige liedjes. Daarna wil Eddie Solomon zich meer richten op zijn Nederlandstalige werk.

Afbeeldingen

Video’s

Groepsleden

 • Eddie Solomon

  • 42
  • Apeldoorn, Nederland

  Andere - Gitaar - Strijker - Viool

Shows

 • Sound en Soul

  Arnhem, Nederland

 • Cultuur Bij Je Buur

 • Galerij de Statenhoed

 • Cafe Nova

 • Galeriecafé Leidse Lente

  Leiden, Nederland

Contact

Je moet ingelogd zijn om Eddie Solomon te kunnen contacteren. Inloggen.